Sanitace ve školních jídelnách
Podle požadavků evropské i české legislativy, musí všechny školní jídelny zajistit správnou dezinfekci svých kuchyní a stravovacích prostor. Nedodržením této zákonné povinnosti ohrožujete nejen své žáky, ale rovněž se vystavujete tučným pokutám od Krajské hygienické stanice.
Používá vaše školní jídelna dezinfekci, která efektivně ničí bakterie, viry a další patogeny? Je šetrná k prostředí a cenově velmi příznivá? Pokud ne, je čas vyzkoušet naše produkty.
Které sanitační produkty vaše školní jídelna potřebuje?
Ve spolupráci s hygienickým specialistou a auditorem pro hygienu v potravinářství Mgr. Janem Strejčekem, doporučujeme dva dezinfekční produkty pro provoz vaši školní kuchyně. Jedná se o sanitační produkty německého výrobce STOCKMEIER, který se chemií zabývá již 100 let.
Larasept 408
bezoplachová, alkoholová dezinfekce
ekologický produkt bez chlóru
dezinfekční účinek během 15 sekund
virucidní = proti HIV, HBV, HCV i chřipkovým virům
možné použít kdykoliv během dne
zbytek dezinfekce se odpaří
Larasept 420
dezinfekce není na bázi alkoholu
ekologický produkt bez chlóru
myje a dezinfikuje v jednom kroku
rozpouští tuky a bílkoviny
virucidní = proti HIV, HBV, HCV i chřipkovým virům
šetrný k mycím povrchům, i plastům
Proč používat tyto produkty?
- čištěné plochy jsou zároveň odmaštěny, běžná dezinfekce na bázi chlóru plochy neodmastí
- velmi krátká doba dezinfekce, u Lerasept FP 408 dokonce jen 15 sekund
- oba produkty působí proti virům, plísním, kvasinkám a bakteriím
- cena za 1 mycí dávku je v porovnání s běžnou dezinfekcí velmi nízká
- jsou vhodná do míst s ekologickým zaměřením
Potřebujete poradit?
Nelamte si hlavu s legislativou a studiem, která dezinfekce je dle zákona vhodná. Kdykoliv nás kontaktujte. Zajistíme vám kompletní servis od sanitačního plánu až po dodávku dezinfekčních a čistících produktů pro vaši školní jídelnu včetně odborného zaškolení personálu.
Skladba produktů je zvolena tak, aby splňovala hygienické normy, efektivně fungovala a byla cenově výhodnější, než vaše stávající řešení. Úzce spolupracujeme přímo s německými výrobci, proto dobře víme, jaká dezinfekce je úspěšně používána v německých školních jídelnách.
Naše dodávky jsou konzultovány se specialisty na hygienu, HACCP i servisními techniky. Nejsme pouze prodejci. Snažíme se být zákazníkovi odborným partnerem v otázkách sanitace prostorů pro přípravu potravin.
Problémy se sanitací v kuchyních a jídelnách, se kterými se často setkáváme
- Nedostatečné zaškolení personálu na to, jaké prostředky mají používat a jaká místa s ním čistit. Řešením je správně nastavený sanitační řád přímo pro konkrétní provoz ve spolupráci s naším hygienikem.
- Problémy s dávkováním dezinfekčních a čisticích prostředků - je nutné znát dávkování pro dezinfekční efekt.
- Nedodržení doby působení - u dezinfekcí naprosto základní předpoklad účinku.
- Špatná volba prostředku - podle toho, jaké nečistoty potřebujeme omýt (např. podle pH).
- Časté používání produktů na bázi chlóru, které plochy neodmastí. Nedojde tak ke správnému očištění a vzniká rezistence mikroorganismů, anebo se vytváří biofilmy, kterých je nákladné a složité se zbavit.
- Vzájemné míchání - většina čisticích prostředků se nesmí míchat, u dezinfekcí se snižuje efekt a vznikají nebezpečné sloučeniny.
- Materiální nesnášenlivost - plasty či hliník jsou citlivé. Proto volíme prostředek tak, aby nám nezničil čištěnou plochu.
- Nevhodné pomůcky - zvolte pratelné utěrky Chicopee a pomůcky, které vydrží mnoho let a odolají i silným čistidlům.
Oba výše uvedené dezinfekční produkty jsou šetrné k povrchům v kuchyních, jídelnách či jiných stravovacích prostorech. Jejich účinnost je prokázána proti virům, plísním, kvasinkám a bakteriím. Jsou šetrné k povrchům, nezapáchají chlórem, alkoholová se zcela odpaří a nezatěžuje odpadní vody. Cena za mycí dávku je v porovnání s jinými dezinfekcemi velmi nízká. Působí bleskurychle, šetří váš čas a garantují úspěšnou dezinfekci dle hygienických norem.
Co vám nabídneme dál?
Další produkty, jako jsou dezinfekční mýdla nebo dezinfekční gely na ruce máme samozřejmě také v nabídce. Stejně jako jiné vhodné produkty pro čištění a výborný úklid různých podlah a povrchů.
Zákony a vyhlášky, které respektují naši specialisté na na hygienu
- EU 852/2004
- Stravovací provozy: ČR zákon 258/2000 ČR vyhl. 137/2004 ve znění novely 602/2006
- Codex alimentarius
- Masny: EU 853/2004 ČR 166/1999 ČR vyhláška 289/07
- Základem pro všechny Food provozy je nařízení EU 852/2004.