Sanitace - čištění a dezinfekce zmrzlinových strojů
Čistěte stroj pravidelně každý den nebo po výtoči zmrzliny.
Základní čisticí a dezinfekční prostředky pro zmrzlinové stroje doporučené Hilso ve spolupráci s hygienickým konzultantem Mgr. Janem Strejčkem.
S těmito produkty budete mít jistotu, že bude snadno čistit a dezinfikovat a nebudete platit zbytečné peníze za drahé dezinfekce. Vše bude podle doporučení hygienika, tedy dvě dezinfekce na různých bázích a vhodných do potravinářství.
Na dezinfekční efekt budete potřebovat nechat dezinfekci působit od 5 minut (Lerasept L 420) a pouze 15 sekund u alkoholové dezinfekce, která se nemusí oplachovat (Lerasept FP 408). Pro kontrolu správné dezinfekce můžete použít BioFinder.
Pro běžné mytí nádobí a náčiní bude účinně mýt Disoman, který je navíc šetrný k pokožce.
Objednejte si základní prostředky pro dezinfekci a mytí zmrzlinového stroje.
Sanitace zmrzlinového stroje - Hilso_2019-09-10 - Velmi podrobný návod jak čistit a dezinfikovat stroj - dokument i se sanitačním plánem ke stažení. Postup je doplněn o důležité produkty při opakovaných nálezech mikroorganismů. Návod je sestaven ve spolupráci s hygienickým auditorem Mgr. Strejčkem a producentem zmrzlinových směsí Bohemilk.
Lerasept® L 420 - čisticí dezinfekce
Zajistí mytí a dezinfekci v jednom kroku, rozpouští tuky a bílkoviny. Je schválena pro potravinářství, při 1-2,5% koncentraci a délce působení 5-15 min. účinkuje proti virům, plísním, bakteriím i kvasinkám. Je bez chlóru a zápachu, šetrná k povrchům, leští nerez. Myje a dezinfikuje jedním krokem, je bez chlóru a alkoholu, na bázi kvartérních sloučenin, šetrná k povrchům stroje. Rozpouští a emulguje tuky, bílkoviny i pigmenty.
Postup čištění vnitřku zmrzlinového stroje s prostředkem Lerasept® L 420
každodenní mytí, po vytočení zmrzliny
- Příprava k sanitaci
- odkliďte všechny surovin a potraviny z dosahu čisticího roztoku a míst, které se chystáte omývat,
- vyjměte všechny části stroje, které budete čistit.
- Předčištění
Předčištění je velmi důležitým krokem pro kvalitní sanitaci a zamezení rezistence mikroorganismů.
- seškrábejte hrubé nečistoty, případně je alespoň mechanicky narušte,
- efektivitu zvýší oplach vlažnou vodou.
- Čištění a dezinfekce 2v1
Nyní je možné použít čistící a dezinfekční prostředek Lerasept L 420 v 1% koncentraci (100 ml prostředku na 10 l studené vody).
- připravte čistící roztok. Nejprve napusťte vodu a do ní vlévejte dezinfekční čistič, ne naopak.
- následně všechny části stroje, které potřebujete omýt, vložte do tohoto roztoku ve dřezu nebo vlijte do čištěné nádoby, případně naneste na součástky a plochu.
- Doba působení
Nechte čistící a dezinfekční roztok působit minimálně 5-15 min. Dobu stanovte podle míry kontaminace.
- Závěrečný důkladný oplach
- všechny čištěné části stroje důkladně opláchnětě pitnou vodou.
- i přes to, že je prostředek bez zápachu, je důkladné omytí nutné.
- Kontrola
Pro kontrolu správně provedeného čištění a dezinfekce můžete použít náš produkt BioFinder.
Lerasept® L 420 můžete také naředit do rozprašovací láhve v poměru 25ml/1l studené vody. Nejprve napusťte vodu a potom teprve dezinfekční čistič. Tímto roztokem můžete dezinfikovat všechny další plochy v kuchyni nebo jídelně (např. stroje, přípravny potravin, stoly, obklady, dlažbu atd.) U ploch, které jsou pro přípravu pokrmů – tedy jsou na ně pokládány potraviny, je nutné omýt dostatečným množstvím vody, než budete potraviny zpracovávat.
Extra rychlá bezoplachová alkoholová dezinfekce s účinností do 15 sekund. Působí proti virům, bakteriím, plísním i kvasinkám. Současně leští. Neoplachuje se ani z povrchů určených pro potraviny, odpaří se.
Dezinfikuje, myje, odmašťuje a leští bez vůně. Dezinfikované plochy mohou ihned po uschnutí přijít do kontaktu s potravinami. Vhodná varianta dezinfekce pro místa s čističkami odpadních vod. Zamezuje rezistenci mikroorganismů. Vhodný pro všechny materiály i plasty a těsnění odolné vůči alkoholu. Neředí se. Balení 750 ml se sprejem a kanystr 10 l pro opětovné doplnění.
Lerasept® FP 408 je vhodný na vnější dezinfekci stroje kdykoliv během dne.
- Nastříkejte rozprašovačem na čištěnou plochu
- Nechte zcela uschnout. Minimálně 15 sekund nechat působit. Plochu nemusíte umývat vodou.
- Případně setřete zbytek zcela čistou utěrkou, abyste na plochu znovu nezanesli mikroorganismy ze špinavé utěrky.
Pokud chcete použít tuto alkoholovou dezinfekci do vnitřku stroje, doporučuji i přes to, že se jedná o bezoplachovou dezinfekci, stroj propláchnout vodou. A to z toho důvodu, že v některých záhybech stroje by nemuselo dojít k plnému odpaření dezinfekce jako je tomu u otevřených ploch.
Vysoce koncentrovaný ekologický prostředek pro ruční mytí nádobí. Neobsahuje barviva ani vonné látky, šetrný k pokožce. Má vynikající schopnost rozpouštění tuků, ideální pro mytí ve vodní lázni. Díky odmašťující síle je ideální také pro mytí povrchů či podlah v kuchyních. Použití: 1 stříknutí (odpovídá cca 2,5 ml) do 5 litrů teplé vody pro mytí ve vodní lázni nebo nařeďte do láhve v poměru 1:4 s vodou a tímto umývejte pod tekoucí vodou.
Nástroj ke kontrole hygieny bez čekání na výsledky stěrů a dlouhé kultivace. Za 30 sekund zjistíte, zda je povrch bez patogenů, plísní a bakterií. BioFinder odhalí mikroorganismy, které jsou původci onemocnění z potravin jako Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Escherichia coli,Staphylococcus aureus a Cronobacter sakazakii nebo způsobující kažení potravin - Pseudomonas spp. a jiné.